Umum

‘Dia Minta Bantuan Bayar Sewa Rumah’ – Betty Benafe Dedah Keadaan Harun Hashim, Terpaksa Ditidurkan

Dramatis terkenal era 1990-an, Harun Hashim yang ditidurkan sejak beberapa hari lalu di sebuah pusat perubatan di Subang, Selangor ak1bat serangan drah tnggi kini telah sedarkan diri.

Perkara tersebut dikongsikan pelakon pelakon Azhan Rani yang turut memaklumkan isteri pelakon itu turut ditempatkan di hspital sama selepas menjalani pembedahan otak.

” Allahuakbar, baharu saja dapat berita abang Harun Hashim kini sedang bertarung dengan ser4ngan drah tnggi dan telah berada di hspital selama tiga hari.

” Difahamkan mengikut sumber, dia telah ditidurkan dan baru saja sedar,” tulisnya dalam Instagram, malam tadi.

Betty dedah Harun minta bantuan bayar sewa rumah

Bagaikan jatuh ditimpa tangga, pelakon veteran, Harun Hashim dan isterinya, Sakinah Ganjali menempvh kegetiran apabila berdepan ujian pnyakit dan kesuIitan hidup ketika era pndemik COVlD-I9.

Menerusi hantaran dalam Instagram (IG), pelakon yang juga rakan seperjuangannya, Betty Banafe memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai Harun dan isteri dimasukkan di sebuah hspital di Subang, sejak beberapa hari lalu.

Harun sudah sedarkan diri

” Saya mendapat tahu Harun diserang pnyakit daah tnggi, tiga hari lalu. Malah, keadaannya agak tervk apabila terpaksa ditidurkan.

” Bagaimanapun, berita terkini Harun sudah sedarkan diri. Bagaimanapun keadaan lebih membimbangkan apabila isterinya pula diser4ng pnyakit.

” Difahamkan, isterinya menghi.dap pnyakit k.anser o.tak dan perlu pembdahan segera,” katanya kepada BHOnline.

Betty atau nama sebenarnya, Betty Ibtisam Abu Bakar Banafe berkata, kali terakhir berjumpa Harun pada 25 Julai lalu.

” Saya terbabit dalam program infak artis bersama badan bukan kerajaan mengagihkan bantua.n kepada golongan yang memerlukan.

” Harun antara penerima bantua.n yang disalurkan. Ketika bertemu, saya lihat keadaan Harun sudah tidak sihat, malah matanya semakin kabur.

” Beliau menghadapi GIauk.oma iaitu pnyakit urat saraf mata yang boleh menyebabkan medan penglihatan pesaki.t semakin sempi.t.

” Jika dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan buta. Saya lihat matanya sudah bertukar warna. Perkara ini diakui Harun, cuma tidak berkemampuan mahu ke kIinik untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Katanya, pelakon yang sinonim dengan watak hero drama televisyen itu membantu isterinya berniaga di Batu Caves Centerpoint sejak pandemik menular, tahun lalu.

” Setahu saya, Harun berniaga pecal sejak kerja penggambaran tidak boleh dilakukan. Dia juga membuka cawangan kedua di Sentul dan berniaga dalam talian.

” Harun minat berniaga dan isterinya pula pandai memasak. Jadi, mereka berniaga makanan barat dan tempatan seperti pecal. Dahulu, isterinya pernah buka kedai makan di Shah Alam.

” Namun, terpaksa berhenti berniaga berikutan menjaga Harun yang pernah diuji s.akit msteri pada 1993,” katanya.

Tambah Betty, perniagaan diusahakan terkesan kerana terbiasa menguruskan perniagaan secara fizikal berbanding dalam talian.

” Harun ada menghantar mesej di aplikasi WhatsApp minta bantua.n membayar sewa rumah pada 15 Ogos lalu.

” Namun, saya terlambat membalasnya kerana kesibukan kerja. Akhirnya, saya dapat tahu Harun dan isterinya dimasukkan ke hspital,” katanya.

Sementara itu, usaha BH Online menghubungi Harun gagal apabila panggilan dan mesej tidak dijawab.

Terdahulu, Exco Agama dan Muafakat Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Salman al-Farisi berkongsi hantaran mengenai pelakon yang telah memulakan kerjaya sejak tahun 1970-an itu sedang s.akit.

Harun, 65, dan isterinya, Sakinah dimasukkan ke pusat perubatan berkenaan sejak empat hari lalu berikutan serangan pnyakit berbeza yang dihidapi mereka.

Salman memaklumkan, serangan drah tnggi aktor terbabit agak kr0ni.k namun sudah menunjukkan tanda pos.itif, manakala Sakinah pula menjalani pembdahan sekitar pukul 10 pagi, semalam.

Azhan dan Seniman turut meminta orang ramai mendoakan kesihatan pasangan suami isteri yang mempunyai enam cahaya mata itu.

Selain Azhan, aktres yang juga penerbit drama, Melissa Saila turut berkongsi situasi terkini tentang Harun.

Menurut penerbitt drama Kampung Semarah Padi itu, suaminya Megat Fauzi Md. Isa ada berhubung dengan Harun malam tadi.

Sumber:bharian dan k0smo

Continue Reading
Advertisement