Umum

Individu Yang Kena Tegur Tak B0leh Rak4m Tampil Ded4h Cerita Seben4r

Tiada m.asalah sekiranya penerima v aksin ingin merekodkan p.roses ketika menerima s.untikan v.aksinasi, selagi mana dia tidak menggang.gu tugas para pegawai perubatan ataupun kelancaran semasa di Pusat Pemberian V.aksin (PPV).

“Kita ingin menggalakkan seramai mungkin orang untuk mendapatkan s.untikan v.aksin. Sekiranya mereka ingin mengambil video, ia harus dibenarkan,” kata Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng.

Ahli P.arlimen Tanjung Piai itu berkata demikian sebagai mengulas keja.dian di mana seorang lelaki berusia 24 tahun dihalang untuk merakam proses v.aksinasi oleh seorang petugas perubatan, dengan alasan bahawa menteri penyelaras Program I.munisasi C0vid 19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin telah meletakkan jawatan.

Difahamkan, keja.dian itu berlaku awal minggu ini di sebuah PPV di Pontian, yang berada di dalam daerah Tanjung Piai.

Lelaki tersebut yang merupakan seorang jurutera dan hanya mahu dikenali sebagai Raff Muhd berkata dia hadir ke PPV berkenaan untuk menerima s.untikan v.aksin dos pertama sekitar pukul 11 pagi, 25 Ogos baru-baru ini.

“Pada mulanya, saya tidak beniat untuk merekod p.roses v.aksinasi tetapi jururawat yang mengendalikan saya baik dan ramah, jadi saya meminta izin kepadanya untuk merakam.

“Saya hanya mula merekod setelah dia memberi izin dan kami dengan senang hati berbual semasa dia sedang memberi s.untikan. Tiba-tiba, seorang pekerja perub.atan lain masuk dan mengatakan bahawa rakaman tidak dibenarkan ‘kerana KJ telah meletak jawatan’, dan dia menutup telefon bimbit saya menggunakan tangannya.

“Saya sangat terk.ejut dan bingung pada ketika itu sehingga saya tidak tahu bagaimana hendak memberi respon. Saya hanya terus berlalu ke stesen seterusnya untuk pemerhatian selepas menerima suntikan,” katanya.

Dia memuat naik klip video itu di Twitter pada Khamis (26 Ogos), di mana ia menjadi tular dan meraih sehingga 579,000 jumlah tontonan setakat tengah hari Jumaat.

Menerusi klip video selama lapan saat itu, kedengaran petugas berkenaan berkata dalam Bahasa Malaysia: “Tak boleh rakam, KJ dah letak jawatan. Prosedur Kementerian Kesihatan (KKM) tak boleh rakam,” katanya sebelum menutup telefon bimbit milik pemuda tersebut.

Raff menambah, dia menghormati tugas barisan hadapan (fro.ntliners) yang memberikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat, tetapi menyifatkan in.siden yang berlaku seolah-olah tidak menghormatinya.

Dalam masa yang sama dia turut berharap agar jururawat yang membenarkannya merakam video agar tidak dikenakan apa-apa t.indakan.

Sementara itu Jeck Seng menyifatkan ayat yang digunakan oleh petugas perubatan berkenaan sebagai tidak wajar, memandangkan perletakan jawatan seorang menteri seharusnya tidak memberi pengaruh kepada cara barisan depan menjalankan tugas mereka.

Khairy pada 23 Julai lalu berkata orang ramai dibenarkan merakam ketika menerima s.untikan v.aksinasi mereka.

Khairy yang sebelum ini merupakan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi serta menteri penyelaras Program Imunisasi C0vid 19 Kebangsaan (PICK), kini memegang portfolio sebagai Menteri Kesihatan sebagaimana yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Jumaat.

Reaksi Khairy Sebelum Itu

T.indakan Menteri Kes.ihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar bert.indak berkongsi semula video memaparkan seorang pemuda yang tidak dibenarkan merakam video ketika menerima suntikan vaksin di laman Twitter mencuit hati pengguna media sosial, hari ini.

“Assalamualaikum,” tulisnya ringkas sebentar tadi yang diulang kicau lebih 16,000 kali.

Kredit : Mstar/TheStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Continue Reading
Advertisement