Umum

Ini Reaksi YM Che Puan Khaleeda Isu AdlkB3lla. Kata2 Beli4u Pasti Buat kan Pguam SitiBalnun Terdi4m

Kuala Lumpur – Perbicaraan k.es membabitkan pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali yang dit.uduh meng.abai dan menga.niaya remaja perempuan sindrom d.own dikenali sebagai Bella menarik perhatian ramai.

Saban hari warganet mengikuti dan membincangkan secara terperinci tentang perkembangan k.es berkenaan daripada pelbagai sudut berdasarkan laporan media.

Tidak terkecuali menceritakan tentang p.rosiding yang berlangsung di M.ahkamah Sesyen Kuala Lumpur itu ialah salah seorang peguam pasukan pembelaan Siti Bainun iaitu Nurul Hafidzah Hassan.

Menerusi Twitter, Nurul Hafidzah berkongsi transkrip c.ross exa.mination atau soal balas pihak peguam Siti Bainun.

Namun netizen memandang daripada sudut berbeza apabila foto barisan peguam bergambar dengan Siti Bainun yang dikongsikan Nurul Hafidzah bagi mengiringi rantaian ciapannya lebih menarik minat mereka.

Secara khususnya ia terarah kepada keceriaan peguam dengan ada antara mereka yang menunjukkan simbol tangan mini love dan peace.

Rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan foto berkenaan dan mula mempertikaikan tahap profesi.onalisme barisan peguam.

“Saya faham tugas peguam. Wakili client, abaikan pendirian peribadi. Tapi kalau sampai pose bergambar dengan al.leged a.buser siap simbol mini love and peace, tak tau nak cakap apa.

“Seorang remaja did.era dan anda dengan bangganya menyiarkan gambar dengan pen.dera?. Saya tahu anda menjalankan tugas tetapi untuk menyiarkan gambar ini bersama-sama dengan t.hread adalah sangat tidak perlu.

Menj.ijikkan!” tulis netizen. Justeru Nurul Hafidzah ketika dihubungi menjelaskan tentang hal berkenaan agar masyarakat tidak terkeliru dengan i.su yang menjadi pertikaian di media sosial.

“Tak menjadi kes.alahan apabila peguam mengambil gambar dengan anak guam. Tak ada ma.salah, malah kita tak terikat dengan etika yang mengatakan tidak boleh bergambar dengan OKT orang kena t.uduh.

“Ia adalah perkara yang tidak sepatutnya dijadikan i.su,” katanya.

Sementara itu mengulas tentang cr.oss exa.mination yang dikongsikannya di Twitter, Nurul Hafidzah berkata perkara itu dibuat memandangkan k.es Siti Bainun dibicarakan di m.ahkamah terbuka.

“Cr.oss exam.ination ni dibuat di m.ahkamah terbuka yang mana orang ramai boleh lihat. Tapi apa yang terjadi adalah, ia did.edahkan separuh-separuh supaya nampak j.ahat sangat Siti Bainun ni.

“Sedangkan soalan-soalan balas yang ditanyakan tidak pula ditulis. Jadi saya ambil tanggungjawab ini dan semestinya saya sudah bertanyakan kebenaran m.ahkamah dari pasukan saya untuk berkongsi.

“Media boleh cakap apa yang berlaku semasa c.ross exam.ination tu tapi orang ramai kena tahu ada banyak lagi soalan balas yang ada dan jawapan jawapan seterusnya,” jelasnya.

Dalam pada itu menjawab t.uduhan yang mengatakan dia dibayar dengan sejumlah wang sehingga sanggup memb.ela Siti Bainun, tegas Nurul Hafidzah dia tidak menerima sebarang bayaran.

“Saya bersetuju untuk membantu k.es ini selepas meneliti dokumen yang ada. Malah kami barisan peguam yang membantu ini tidak menerima sebarang bayaran,” katanya lagi.

Ini Reaksi Dari YM Che Puan Khaleeda

Kredit : Mstar/IG

Continue Reading
Advertisement