Umum

Kakitangan Perubatan Terpeng4l Kep4la Bayi & Tingg4lkan Dalam R4him Ibunya

Seorang wanita di Islamabad, Pakistan berdepan dengan detik tr4uma dalam hidupnya apabila kepala bayi yang baru sahaja dilahirkan dipnggl secara tidak

sengaja oleh seorang kakitangan perubatan. Lebih mengejutkan lagi apabila kep4la bayi itu ditinggalkan di dalam rahimnya.

Terp3ngg4l kep4la bayi

Menerusi laporan NDTV, kejadian berkenaan berlaku di sebuah perkampungan di wilayah Sindh di mana seorang wanita berusia 32 tahun telah pergi ke sebuah pusat

perubatan pedalaman (RHC) di kawasan tempat ting..galnya itu.

Menurut Ketua Unit Ginekologi Universiti Perubatan dan Kesihatan Liaquat (LUMHS), Profesor Raheel Sikander, pengamal perubatan tersebut terpe..nggal kepala

bayi terbabit di dalam rah..im wanita dan dia tidak mengeluar..kannya.

Disebabkan tak ada doktor sakit puan, pengamal perubatan tak berpengalaman itu telah menyebabkan dia (pesakit) berdepan dengan tra..uma.

Pesakit berdepan situasi krltikal

Ketika pesakit berkenaan berdepan dengan situasi krit..ikal, dia dikejarkan ke sebuah hospital berhampiran di bandar Mithi, namun tiada kemudahan untuk merawatnya di situ.

Walau bagaimanapun, dia dibawa ke LUMHS untuk mengeluarkan keseluruhan ma..yat bayi daripada rah..im wanita terbabit dan pihak pengamal perubatan di sana berjaya menyelamatkan pesa..kit berkenaan.

Susulan daripada itu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Sindh, Dr. Juman Bahoto telah mengarahkan agar siasatan lanjut dijalankan berhubung kes berkenaan serta

jawatankuasa siasatan akan mengenal pasti kejadian sebenar berlaku terutamanya situasi di mana ketiadaan pakai ginek..ologi dan kakitangan wanita di RHC.

Antara Komen Netizen:

klau doc pelatih reramai tu,pastikan ade juga disitu wlpn seorg doc yg bertauliah

Doktor pelatih mungkin ni blm cekap lg buat pembed..ahan apa nk dikyekn ni harus dibela atas perbuatan yg cuai ini sampai hila.ng 1 nyawe penat ibunya menga..ndung dlm rahim selama 9 bulan 10 hari dn genap hari untok melahirkan ibunya mesti troma no

Cuainya.. Doktor itu patut disaman dan gantung lesennya.. Mesti pedih dan pilu hati ibu bayi tersebut.. Doktor itu buta kah??

Mesti docter pratical tu.. mcm mne boleh tin.ggal kpala bayi..ya allah mesti mak nye troma

Allahu .. Mintak jauh la  .. Allah permudahkan lah urusan ku Takutnya

AllahuAkbar… Kemudahan hospital perlu ada especially di kwsn pedalaman

Itulah xnak bg wanita belajar tinggi2 last2 xde doktor wanita kat sana

Sumber : Ohbulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: