Umum

Kelibat ‘Hanafi Sikat Tepi’ Kelihatan Di Kawasan Terjejas Banjir Undang Persoalan Daripada Orang Ramai

Sukarelawan adalah satu aspek yang biasa di Malaysia. Ia tumbuh ‘seperti cendawan selepas hujan’ selepas timbulnya beberapa insiden besar di Malaysia seperti kejadian tanah runtuh, banjir besar baru-baru ini dan sebagainya.

Seperti yang kita sedia maklum, menjadi seorang sukarelawan adalah satu tugas yang sangat mulia. Ini kerana mereka melakukan kerja kebajikan tanpa sebarang paksaan daripada mana-mana pihak.

Mereka kadang kala terpaksa mengorbankan pelbagai hal sendiri untuk memastikan kebahagiaan orang lain.

Mereka bukan sahaja berkorban tenaga untuk orang lain, tetapi juga masa dan wang ringgit untuk melaksanakan misi misi kemanusiaan yang dijalankan.

Membersihkan bangunan awam dalam keadaan hujan lebat dari pagi hingga ke petang, ketiadaan elektrik dan bekalan air paip serta tiada peralatan seperti mop juga antara cabaran yang di tempuh anggota sukarelawan yang tampil untuk bantu mangsa banjir kali ini.

Namun itu tidak sedikit pun menjejaskan semangat dan komitmen mereka, malah ada yang tidak sabar sabar mahu pergi menyertai fasa berikut dalam misi bantuan kemanusiaan.

Hanafi Sikat Tepi Bantu Mangsa Banjir?

Baru-baru ini tular satu rakaman video yang memaparkan seorang individu seperti Hanafi atau lebih dikenali sebagai Hanafi Sikat Tepi. Rakaman ini telah tular dan kapsyen di video tersebut mengatakan itu memang Dr Hanafi.

Hanafi merupakan individu yang hangat diperkatakan baru-baru ini kerana telah cvrang dengan isterinya seorang doktor. Dia dikatakan bersekedudukan dengan seorang wanita yang juga merupakan seorang PPK.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

Apa-apa pun usaha Hanafi ini dapat pujian daripada orang ramai kerana bantu mangsa banjir di satu kawasan yang tidak dinyatakan.

Kelibat ‘Hanafi Sikat Tepi’ Kelihatan Di Kawasan Terjejas Banjir Undang Persoalan Daripada Orang Ramai

Susulan tularnya video itu yang kini meraih sehingga 1.1M tontonan, 39.6K tanda suka dan 3K komen di TikTok, rata-rata wargamya turut terkejut melihatnya. Malah, mereka juga memberikan pelbagai reaksi.

Berikut di bawah merupakan antara komen menarik daripada wargamya:

” Dia menjalankan tugas dia sebagai seorg doctor,itu jer,as a human being…”

” Ape nak Di tanda tanyakan..hanafi juga Manusia biasa.. bukan halimunan lorh.. ya emang lah dia ada”

” Peribadi dia jangan masuk dengan pekerjaan dia .. team² depa turun nak bantu mangsa banjir .. dia buat kerja dia .
Aku bukan sokong hanafi . Mmg dak la tp takkena la hampa nak kecam dia lebih² yg melibatkan kerja dia . Betui la berani buat berani tanggung…kita netizen tkyh la lebih² sgt ..”

” masalah encik hanafi antara dia. isteri dia. dan tuhan. kita tak berhak masuk campur. hal baik yang encik hanafi buat ganjaran pahala untuk dia. kisah rumah tangga dia. kita juga ada rumah tangga baik isteri atau suami atau orang ketiga sila ambik pengajaran ”

” Nitizen ni aku takuy yg over..esok Allah da ampunkan dia..dia ke syurga korang komfem ke neraka..merangkak x jumpa nk minta maaf.. cukup2lah..korang yg lebih2 tu Allah SWT naseb je tutub aib kan..so istifar, muhasabah diri dan jd pwngajran..bukan melebih2 cemuh..aku gelak2 juga pasal troll dia..dr satu side kebaikan dia ntah2 lebih banyak dr aku..tu je..ingatan..kita ada anak2 esok”

Untuk menjadi seorang sukarelawan yang berkualiti, kita mestilah mempunyai kepercayaan yang tinggi terhadap sesuatu tugas yang diberikan.

Ini kerana kita adalah harapan kepada mereka yang memerlukan. Sebagai c0ntoh, jika kita ke tempat kemalangan, kita perlu yakin kepada diri kita sendiri untuk menolong mangsa kemalangan seperti mententeramkan mangsa yang terlibat, memastikan mangsa berada dalam kawalan dan selamat, merawat mangsa sebelum ketibaan d0ktor dan mengawal keadaan di tempat mangsa.

VIDEO:

Kata-kata seperti ‘SAYA BOLEH!’ amat sesuai di terapkan kepada diri seorang sukarelawan. Hal ini bagi menambah keyakinan dalam diri seorang sukarelawan bagi men jalankan tugasnya.

Kredit Video: AbgSekuritiTV

Continue Reading
Advertisement