Umum

“Saya Tak Teragak Ambil Tindakan Mhkamah, Kalau Ada Panggil Saya Ali Hitam Dan Ejekkan Tub0h”- Ali Puteh

Saya dah lali dan tak kisah net!zen nak cakap apa kerana mereka tidak menentukan keputusan mahk4mah,” kata pelawak Ali Puteh mengenai kec4man berterusan yang dilemparkan kepadanya menerusi media sosial.

Ia berikutan lap0ran Harian Metro kelmarin mengenai kegembiraan Ali apabila perbicaraan kes saman terhadapnya sudah tamat selepas semua pihak tampil dengan keterangan masing-masing.

Ali, 32, berkata, net!zen tiada hak untuk menentukan siapa betul dan siapa salah dan dia tidak perlu ambil kisah dengan mereka.

“Hanya mahk4mah yang boleh tentukan keputusan. Ada juga net!zen yang mengata macam-macam dekat Instagram, tapi saya jawab k0men elok-elok kerana kita masih meraikan Syawal.

“Kalau mereka kata Nor Hidayah (kakak ipar) menang tak apalah. Saya tak nak cemarkan bulan Syawal ini dengan perbuatan yang kurang manis. Saya dah biasa dengan k3jian orang. Alhamdulillah saya okay saja,” katanya kepada Harian Metro.

Bagaimanapun Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan mengambil tind4kan terhadap netizen yang mengh!na fizikalnya secara keterlaluan.

“Kalau ada yang panggil saya dengan gelaran Ali Hitam dan bermain dengan body shaming (ejekan tubuh) agak mel4mpau dan babitkan keluarga, saya takkan teragak-agak untuk ambil tind4kan mahk4mah. Negara kita ada undang-undang dan kalau mereka meIampau sangat, perkara ini akan dibawa ke mahk4mah. Jangan pula kata saya asyik nak saman saja, sebaliknya mereka sendiri yang nak jumpa saya. Saya akan ‘print screen’ dan ambil tind4kan,” katanya.

Ali berkata, dia sudah malas untuk bergad0h dengan mereka di media sos!al kerana ia hanya membuang masa.

“Cara untuk ajar mereka ialah bawa ke mahk4mah. Kalau sembang dalam media sosiaI takkan habis sampai bila-bila.

“Kalau dia salah dan kena bayar denda contohnya RM500,000, barulah kesaI dan nak minta maaf. Saya harap doakanlah yang baik-baik dan jangan memaki hamun kerana ini bulan Syawal. Kalau betul nak jumpa saya boleh datang mahk4mah,” katanya.

Terdahulu, kemelut keluarga membabitkan Ali dan kakak iparnya, Nor Hidayah Mohd Ali mem4ksa k3s ini dibawa ke Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur.

Ia sudah didengar di hadapan Hakim menerusi pr0sedur yang berlangsung secara dalam talian pada 16 dan 17 Februari lalu.

Ali memfailkan sam4n terhadap Nor Hidayah dan jutawan k0smetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman pada 27 Ogos tahun lalu.

Ibunya Sabariah Arshad adalah plaintif pertama diikuti bapa, Syed Mohd Ridzuan (plaintif kedua), kakaknya Sharifah Norwahidah (plaintif ketiga) dan Ali (plaintif keempat).

Tind4kan ini dibuat sebagai tindak balas terhadap kakak iparnya yang terlebih dulu bertindak menyamannya dengan tuntutan mencecah RM900,000.

Pelawak Ali Puteh bersedia menghadapi sebarang kec4man daripada netizen selepas diperintahkan membayar ganti rugi am RM60,000 kepada kakak iparnya, Siti Norhidayah Mohd Ali kerana memf!tnah dalam laman sosiaI Instagram, dua tahun lalu.

Ali berkata, dia tiada masalah untuk berdepan dengan netizen yang akan menghent4m atau mencemuhnya di laman sosiaI.

“Dalam dua tahun ini, saya sudah bersedia menghadapi apa saja kec4man. Saya sudah maklumkan kepada keluarga, menang pun kita kena (hent4m), kalah pun kita kena.

“Jadi, saya tiada masalah dengan netizen sebab kita tahu apa yang kita lakukan dan apa sebenarnya yang terjadi,” katanya.

Menurut Ali, dia tidak akan menggunakan platform media sosiaI untuk membuat sebarang luahan atau ketidakpuasan hati kerana bimb4ng akan mengganggu proses rayuan di Mahk4mah Tinggi.

“Kalau saya kongsikan apa-apa lagi di media sosiaI, saya bimb4ng akan berlaku masalah di Mahk4mah Tinggi.

“Tentang netizen, saya memang tak risau apa-apa pun,” katanya.

Terdahulu, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan membuat rayuan di Mahkamah Tinggi berikutan terdapat beberapa fakta yang didkwa tidak tepat selepas keputusan k3s sam4n fitn4h diputuskan hakim, Zulqarnain Hassan semalam.

Pada Mei 2020, Hidayah, 30, memfailkan sam4n fitn4h terhadap Ali Puteh, 34, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagram yang antara lain menggambarkan dirinya seorang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rugi am, teladan atau punitif dan ter0k yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitn4h terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Sementara itu dalam pr0siding sama, mahk4mah menolak sam4n fitn4h yang dikemukakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya yang lain terhadap Hidayah dan usahawan k0smetik Datuk Aliff Syukri dengan kos sebanyak RM13,000.

Sumber: hmetro.com.my

Continue Reading
Advertisement