Umum

Perlu Ke Teb4ng P0k0k Duri4n Mus4ng K1ng? Netiz3n Pers0alkn Tind4kan Keraj4an Sed4ngkan Ada Car4 La1n

Baru-baru ini tular mengenai durian Musang King yang telah ditanam secara ʜᴀʀᴀᴍ di kawasan seluas 101 hektar dekat Hutan Simpan Batu Talam.

Dan pihak Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) telah bertindak dengan ᴍᴇɴᴇʙᴀɴɢ kesemua pokok durian Musang King tersebut.

Tetapi, kebanyakan netizen mempersoalkan tindakan yang diambil oleh Pihak Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) untuk menebang pokok yang sedang berbuah lebat itu.

Kata mereka, tidak bolehkah letakkan saja di bawah anak syarikat kerajaan negeri untuk diuruskan selepas ᴅɪʀᴀᴍᴘᴀs dan diwartakan sebagai hak kerajaan.

Lagipun, sejak 20 tahun yang lepas, 20 pekebun tersebut telah mengusahakan kawasan tersebut dan untuk menebang pokok ketika buahnya hampir luruh amatlah mnyedihkan.

Salah seorang pengguna Facebook Kori Ariff berkata:

“Apabila kerajaan negeri mengambil balik tanah itu dan memang pun hak kerajaan negeri, maka ia menjadi milik kerajaan negeri yang bererti milik rakyat, khususnya rakyat negeri Pahang.

Sekurang-kurangnya, semua orang boleh merasai kelazatan Musang King jika dihadiahkan kepada rakyat Pahang B40 dan M40 yang mana tidak mampu untuk membeli buah berkenaan.

Seorang lagi pengguna Facebook Mamat Sut turut berkata:

“Pokok Musang King tidak perlulah ditebang tetapi sebaiknya, Pihak berkuasa Negeri Pahang perlu mewartakan tapak ini sebagai tapak pertanian yang dikawal selia oleh Pejabat Pertanian Negeri Pahang.”

“Selepas itu, hasil buahan boleh dijual kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya rakyat Pahang dengan harga yang paling minimum.”

“Malah, segala hasil jualan pula boleh lah dimasukkan sebagai satu sumber hasil pendapatan negeri Pahang.”

Tetapi, mungkinkah ada sebab tertentu Jabatan Perhutanan lebih cenderung untuk ᴍᴇᴍᴜsɴᴀʜᴋᴀɴ semuanya daripada menyimpannya.

Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Raja Puji berkata, keseluruhnya sebanyak 200 pokok berumur antara 17 hingg 18 tahun telah ᴅɪᴛᴇʙᴀɴɢ.

(Video)
Ahli Parlimen Raub, Tengku Zulpuri Raja Puji

Katanya, kerajaan negeri bersama dengan agensi-agensi terbabit sepatutnya duduk berunding bagi menyelesaikan ᴍᴀsᴀʟᴀʜ tersebut secara baik.

“Minta Menteri Besar Pahang supaya ada tolak ansur selesaikan masalah rakyat. Ini sudah 20 tahun. Kalau ditebang ketika usia satu tahun mungkin orang boleh terima”

Situasi terkini ᴘᴇɴᴇʙᴀɴɢᴀɴ pokok durian boleh ditonton seperti di bawah:

@radzuan9

Operasi musnah pokok durian Musang King..kalau yer pn tggu la hbis musim dulu baru nak tebang..ruginye buah tu😭#fypシ #musangking

♬ Oh No – Kreepa

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

1 Rujukan, Utusan Malaysia

2 Gambar Utama, Harian Metro dan Utusan Malaysia

3 Gambar 1, RocketKini.Com

4 Video, Radzuan Razali

Continue Reading
Advertisement