Umum

Ini Tuntut4n yg Diken4kan Kpd Eira

Terdahulu, Eira Aziera ada beritahu pagi pagi dia terkejut tengok vdeo L1VE fcebook yang lama telah dimuat naik semula sehingga viral.

Tetapi Eira Aziera dengan selamber dan sambil ketawa beritahu dia tidak kisah.

Ada yang tanya samada Eira memang suka mki orang dalam L1VE?

Dia jawab memang dia suka m4ki orang dan kalau nak tengok dia m4ki orang lagi sila lah follow L1VE dia.

Eira Aziera yang memang gemar buat L1VE lebih dari 5x sehari seakan akan tidak kisah dengan vdeo v1ral terbaru tentang diri dia hari ini.

‘Dalam 10 L1VE mesti ada 1 L1VE m4ki m4ki’ – Eira Aziera.

Ada yang tanya kepada Eira bahawa dia sekarang tengah v1ral. Eira beritahu bukan senang nak v1ral dan famous sekarang.

Nak kena m4ki h4mun orang baru famous. Cuba buat benda elok memang susah nak v1ral.

“Kalau benda baik tak v1ral punya, yang v1ral semua hat tak baik je” – Eira Aziera.

Ini Tindakan yg Diambil oleh Puan Suharnizan.

Ramai pula yang DM kata nak kasi kenalan/ khidmat guaman yang terbaik.Rasanya sis ni bekerja sbg pesuruhjaya sumpah dan memang celik undang2.

Tindakan susulan telah diambil oleh sis ni gara-gara telah dimalukan sebegitu rupa.Org yg berakhlak atau datang dari latar belakang keluarga yg berakhlak tdk akan bertutur spt dia.Dia mungkin menghidap pnyakit mental dan tekanan emosi yg dia tdk sedar atau mungkin tidak mahu makan ubat.

Kalau org yg sihat dan normal mental dan jiwa mereka tdk akan bertutur begini terutama secara terbuka dan di tonton oleh ramai org.Kami harap sgt sis baju kuning ni saman m4lu si Eira mulut pvaka ni.

Body shming adalah satu jenyah. Bagi dia ada akai sikit, tak kufur nikmat sgt dah pasni.

Reaksi balas Puan Suharnizam.

“Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan sy kerana tdk sempat utk membalas pm satu persatu.

Ini kerana terlalu banyak notifications masuk ketika sy bangun utk solat subuh td.

Kepada Iera Aziera, kuasa v1ral anda itu sbnrnya byk membuka a1b anda sendiri.

Sejak hari pertama anda v1ral sy sehingga kini 98% pm sy adalah yg tdk suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu.

“Sy tak mahu membuka a1b kamu, tetapi harus kamu ingat Allah tidak pernah tidur..”

Terdahulu, Video yang dimuat naik di halaman facebook Makcik Bawang Channel menunjukkan Eira menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada seseorang.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, dia juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam vdeo tersebut.

Rata-rata netizen mrah dengan tindakan beliau.

Punca kenapa Eira bertindak begitu tidak dapat dipastikan lagi.

Kiriman follower MB, tengoklah cara dia m4ki follower dan body shming follower.

M4ki badan follower gemok b4bi kuning sampai tunjuk gambar anak beranak tak bertapis.

Padahal follower tu bertanya tanpa menc4rut dan maybe influncer ni sentap sampai mem4ki h4mun.

Menc4rut dan tak boleh nak handle emosi serta percakapan.

Inilah Melayu kebanggaan tuan puan sekalian, moga mendapat hidayah Allah swt.

Apa-apa pun semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik.

Apa yang elok jadikan tauladan, yang tidak elok kita jadikan sempadan.

Atas Nasihat Peguam, Puan Suharnizan Membuat Laporan P0lis Ke Atas Eira Aziera.

Pesuruhjaya Sumph bukan sahaja mengalami kemurrungan, malah mengalami gangguan em0si.

Ini akibat menjadi mngsa bulii di med1a sos1al yang mengh1na bentuk fizikal (body sh4ming) oleh personaliti med1a sos1al, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, c4cian dan m4kian yang didakwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal menerusi Fcebook secara langsung telah menyentuh rupa fizikalnya.

“Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Fcebook Live.

Vdeo itu telah ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kesan mendalam kepada kami.

“Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan.

Namun terdapat akaun med1a sos1al lain yang memuat v1deo itu semula.

Ini sekali gus mencetuskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani peguamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat laporan p0lis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu komen.

Ini ketika wanita berkenaan melakukan Fcebook L1ve pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Akhirnya, Puan Suharnizan Membuat Laporan P0LlS, dan Ini Tuntutan yg Dikenakan Kpd Eira.

Suharnizan bersama dua peguamnya, Mohd. Rasheed (kanan) dan Zulkafli Mohd. Nor (kiri) selepas selesai membuat laporan p0lis di IPD Johor Bahru Selatan hari ini.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Fcebook milik personaliti berkenaan yang berbaur ‘b0dy sh4ming’.

“Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat peguam untuk meminta untuk membuat tuntutan siivil kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar notis tuntutan siivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos pampasan serta ganti rugi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia gagal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tindakan s4man di mahkamah,” katanya.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya.

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membvli.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila diselidik, vdeo kata-kata m4kian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi v1ral setelah kes duta produk ini memv1ralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik.Lawan jangan tak lawan.Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Peguam Tampil Huraikan Kes.

Menerusi vdeo yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu vdeo permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan.

Berikut perkongsian terkini dari peguam.

Tindakan s4aman akan di teruskan.

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa v1ral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mhkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata m4kian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajr. Ajr untuk s4man di mhkamah.

Ajr untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajr tentang adab dan budi bahasa.

Ajr supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibvli. Memang saya jadi mrah. Pernah sekali dahulu, di mhkamah.

Anak guam pihak lawan, perli2 anak guam saya.

Cakap sekuat mungkin dalam mhkamah.Dikatanya bodo dan macam-macam lagi.

Tetapi jaraknya dari jauh, konon-konon bersembang dengan seorang lagi kawan dihadapannya tetapi setiap perkataannya sangat tajam.

Dan sengaja dikuatkan dan ditujukan kepada anak guam saya.

Saya lihat peguamnya sendiri tidak minta, dia kawal dirinya dan bertindak secara profesional.

Sebab kalau ada peguamnya sendiri, kita tidak boleh main langgar. Kena hormat.

Biar peguamnya jalankan tugas. Biar peguamnya yang menasihati, anak guamnya.

Saya sabar lagi. Masih bvli lagi. Masih cakap lagi. Masih perli-perli.

Dengan suara kuat, sengaja hendak beri satu mhkamah dengar. Saya tahu peguamnya sendiri tidak boleh kawal dia.

Perbuatan membvli ini memang tidak patut. Saya jadi mrah. Saya tidak boleh lihat depan mata saya.

Saya sudah tidak peduli, sama ada peguamnya hendak nasihat atau tidak, terus saya menghampirinya.

You ni memang ada masalah attitude ke?Masalah akhlak ke? Tak reti hormat orang ke?

Yang you cakap kuat-kuat ni kenapa? Jangan too much. You dah cross the line ni!”

Selepas sesi saya bising, terus diam. Tidak bercakap terus. Saya perasan kaki buuli ini, mereka selalu cari orang yang kurang daripada mereka.

Misalnya kurang lantang daripada mereka, kemudian mereka bvli. Penakut sikit daripada mereka, kemudian mereka buuli.

Kurang kedudukan atau pangkat daripada mereka, kemudian mereka bvli.

Kalau jenis yang sama atau yang lebih hebat atau tinggi kedudukan dari mereka, mereka tak berani.

Continue Reading
Advertisement