Umum

“Nurse Kongsi Permintaan Ter4kh1r Almarhumah Siti Sarah”

Kem4tian penyanyi terkenal tanah air Allahy4rhamah Siti Sarah Raisuddin disifatkan sebagai kem4tian yang dicemburui oleh semua umah Islam. Kem4tian yang Husnul Khotimah itu adalah dambaan setiap umat islam yang beriman dan bertaqwa padaNya.

Terkini, jurur4wat yang bertugas menjaga arw4h Siti Sarah membongkarkan, rupanya permintaan arw4h yang terakhir kali adalah supaya membantu beliau mengambil wudhuk untuk menunaikan solat subuh, sebelum beliau semakin krit1kal dan ditidurkan di w4d 1CU tersebut.

Selain itu, jurur4wat bertugas turut berkongsi, beliau diminta untuk mengikat rambut beliau kerana arw4h merasa tidak selesa kelihatan selekeh. Permintaan tersebut ditunaikan penuh dedikasi memandangkan arw4h seorang yang sangat baik hati. Tidak putus-putus mengucapkan terima kasih kepada jurur4wat yang membantunya.

Tambah jurur4wat yang bernama gelaran Missylia itu juga, arw4h Siti Sarah selalu bertanyakan bacaan paras oks1gen beliau. Bila jurur4wat memberikan bacaan oksigen beliau, arw4h kelihatan begitu gembira. Pernah juga beliau menukarkan baju arw4h yang terkena darah disebabkan “br4nula” yang “leaking”.

Video

@yusfintan

Pengalaman nurse @missylia_90 icu yang menjaga Almarhumah #sitisarah #shuib #fypage #fypシ #fypmalaysia #bidadarishuib #covidfighter

♬ A Gift of a Thistle cover Braveheart OST – Faliq Auri

Netizen juga turut menyuarakan soalan apakah arw4h sempat melihat anaknya yang baru dilahirkan secara emergency c-section, namun menurut jurur4wat yang bertugas tersebut, dia merasakan bahawa arw4h tak sempat pun menatap bayinya, kerana beliau di “intubate” masa pembed4han c-section tersebut.

Sayu hati. Mengingatkan si kecil yang belum pun sempat membuka mata untuk melihat ibu tercinta yang bert4rung ny4wa melahirkannya ke dunia, namun si ibu sudah pun dijemput Illahi. Semoga bayi lelaki arw4h membesar dengan sihat. Dan kepada suaminya Syuib juga, diharapkan tabah dalam mengharungi setiap dugaan.

komen Netizen:

‘Dia Meninggalkan Dunia Glamour, Dunia Nyanyian Sedikit Demi Sedikit’ – Ustazah Asma’ Harun

Ustazah Asma’ Harun menerusi siaran langsung Facebook yang dilakukannya pagi tadi berkongsi ilmu dan bercakap mengenai topik ‘Kematian yang menghidupkan’ susulan pemergian penyanyi Siti Sarah yang mengejutkan ramai pihak.

Kehidupannya mula berubah…

Menerusi siaran langsung tersebut, kelihatan Ustazah Asma’ Harun mengalirkan air mata ketika bercakap mengenai kematian Siti Sarah sebagai seorang ibu dan wanita yang berkorban ketika melahirkan anak dalam situasi pandemik sebegini. Ujarnya lagi, Siti Sarah disifatkan seorang wanita dan isteri yang mula dilihat mengalami perubahan setelah berkahwin dengan suaminya, Shuib.

Dia mula meninggalkan dunia nyanyiannya sedikit demi sedikit, meskipun itu adalah kerjaya yang dicintainya.

Bukan kerana Siti Sarah seorang artis atau seorang yang dikenali, lalu, saya beriya nak post, beriya nak bercakap soal beliau di pagi ini. Sudah pasti kematian orang sebegini menghidupkan hati-hati. Orang-orang soleh menangisi pemergiannya. Namun, mudah-mudahan kematian orang seperti Siti Sarah ini, ianya menyentap jiwa di kalangan orang-orang yang sedang leka dan terlalai seperti saya. Di kalangan pencintanya, followersnya, ramai yang menyayanginya. Subhanallah.

Pada Siti Sarah ini ada beberapa tanda khusnul khotimah, antaranya kematian kerana melahirkan anak dan juga kerana wabak. Kita tahu Siti Sarah dikenali sebagai seorang penyanyi yang berkebolehan. Seorang penyanyi yang Allah kurniakan suara yang merdu, indah. Namun, kita tahu perjalanan hidup Siti Sarah setelah bernikah, melahirkan anak. Kehidupannya mula berubah. Dia meninggalkan dunia glamour, dunia nyanyian. Sedikit demi sedikit dunia yang dia cintai.

‘Sempat memohon maaf..’

Ustazah Asma’ Harun juga bercakap dan menerangkan mengenai beberapa istilah mati syahid dan khusnul khotimah seperti mana disebutkan oleh Nabi Muhammad SAW.

Jadi, situasi penghujung Siti Sarah kerana Covid dan melahirkan anak. Jadi, kedua itu bergabung sebagai tanda shahid. Nabi SAW sebut antara syahid dan khusnul khotimah adalah apabila Allah berikan saat kematian untuk beramal soleh.

Kita tahu Siti Sarah kuarantin dahulu di rumah, tidak keluar. Maka, kita terjaga aurat kita. Dalam keadaan tersebut sudah tentu kita terjaga-jaga. Jaga lidah, jaga solat, buat taubat, jaga amal soleh, sempat memohon maaf dengan suami, sempat peluk anak, sempat memohon maaf dengan anak.

Sumber: Ustazah Asma Harun

Continue Reading
Advertisement